Gastronomie in het Pajottenland

Pajottenland gastronomie

Het Pajottenland heeft lekkere streekproducten die zeker het proberen waard zijn.

Brouwerijen en bierstekerijen 

Brouwerij Lindemans

Brouwerij Lindemans is een echt familiebedrijf dat al zeven jaar bezig is. in 1809 begon de familie Lindemans met het uitbaten van de boerderij in Viezenbeek. In de wintertijden besloten ze een klein lambiekbrouwerijtje op te zetten op het boerderij. De lambiek had heel veel succes dus werd het brouwen stilaan belangrijker dan de boerderij waardoor die dan ook werd stopgezet. Vanaf dat moment produceerde Brouwerij Lindemans volop Geuze en Kriek.

Brouwerij Lindemans

Door het succes van Framboise dat op de markt kwam in 1980, zette Brouwerij Lindemans 2 nieuwe fruitbieren op de markt namelijk Cassis in 1986 en Pêcheresse in 1987.

De vraag naar lambiekbieren bleef stegen. Daarom werd de verouderde brouwzaal te klein. In 1991 werd daarom een nieuwe brouwzaal opgericht met een capaciteit van drie keer groter.

In 1995 kwam het Tea Beer op de markt. Dit is een bier met verrassende citroenzuur – zoete smaak.

Vandaag kan je de brouwerij nog steeds bezoeken om te genieten van een heerlijk biertje.

Brouwerij Girardin

Brouwerij Girardin

Brouwerij Girardin is al sinds 1882 in handen van de familie Girardin. De brouwerij zelf startte al sinds 1845 en is één van de weinige boerderij-brouwerijen die nog over zijn. Het graan wordt er zelf verbouwd. Daarvan wordt dan typisch Pajottenlands streekbier gebrouwen namelijk de lambik. De brouwerij is leverancier voor geuzestekers, cafés en particulieren. Ze brouwen er niet enkel lambik, kriek en geuze maar ook een pilsbier genaamd Ulricher. De bieren kan je in de brouwerij zelf kopen.

Brouwerij 3 Fonteinen

Brouwerij 3 Fonteinen is bij velen gekend voor haar op ambachtelijke wijze en traditionele lambiek.  Een bekend product van hen is de Oude Geuze. Het is een volledig natuurlijke geuze die wordt gemaakt met een, twee en drie jaar oude lambiek gerijpt op eiken vaten. Na de botteling hergist de geuze nog minstens 6 maanden op de fles.

Brouwerij 3 Fonteinen

Als je een bezoek brengt aan de brouwerij kan je proeven van de lekkere bieren in de taverne.

Lekkers uit de streek

Biologisch Tuinbouwbedrijf Ter Loft

Biologisch Tuinbouwbedrijf Ter Loft

In het Biologisch Tuinbouwbedrijf Ter Loft vind je groenten zoals courgettes en kolen, aardbeien en akkerbouwgewassen zoals tarwe en grasklaver. in het bedrijf kan je een groepsbezoek doen met de klas, familie of vrienden. Tijdens het aardbeienseizoen dat in mei valt kan je er zelfs je eigen bio-aardbeien plukken!

Chocolaterie De Parel

Chocolaterie De Parel

Chocolaterie De Parel kreeg zijn naam doordat Gooik, de gemeente waar deze chocolaterie gelegen is, ook wel de Parel van het Pajottenland wordt genoemd. De chocoladeparel is ook een stuk chocolade die wordt gemaakt met melkchocolade van Callebaut en twee vullingen van vanillebotercrème en chocoladeschuim. De chocolade wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en met natuurlijke producten zoals hoeveboter.

Charcuterie Roosdaal

Charcuterie Roosdaal

In Charcuterie Roosdaal is er een ruime keuze aan gerookte en gedroogde vleeswaren. Roosdaal heeft twee belangrijke producten namelijk de cobourg en de boerenhesp. Bacon, spek en noothammetjes vervolledigen het assortiment. Charcuterie Roosdaal is uniek in Vlaams-Brabant. Ze zijn namelijk de enige in de regio die hun hesp rookt met beuk en eikenhout.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *