Gemeenten van het Pajottenland

Gemeenten van het Pajottenland

Het woord Pajottenland alleen zegt je waarschijnlijk niet zo veel. In feit is het een fusie van enkele Vlaams-Brabantse gemeenten. Lees verder en ontdek enkele prachtige gemeenten van het Pajottenland.

Bever  

Bever

Bever is één van de gemeenten dat deel uit maakt van het Pajottenland. Bever heeft de laagste bevolkingsconcentratie in de streek met maar slechts 2000 inwoners. Bever staat gekend voor het dorp van 101 kapellen en de heksenvereniging de Makrallen. Wist je dat er aan het einde van de 16e eeuw ook twee Beverse vrouwen op de brandstapel terecht kwamen? Vandaag blijft er nog enkel een heksenstandbeeld over. In Bever zijn er, op twee na, geen straatnamen. Maar als men op de kaart van buurtwegen in 1841 keek, dan stonden er wel straatnamen. Men vermoed dat een oorlogsburgemeester de straatnamen zou hebben geschrapt zodat de bezetter de opgeëisten niet gemakkelijk zou vinden.

Galmaarden

Standbeeld Belgisch trekpaard in Tollembeek
Standbeeld Belgisch trekpaard in Tollembeek

Galmaarden is een gemeente met 8300 inwoners. De gemeente bestaat uit de deelgemeenten Tollembeek, Vollezele en Galmaarden. Galmaarden is een gemeente met geschiedenis en historie. Dankzij het Belgisch en Brabants trekpaard kwam de deelgemeente Vollezele op de wereldkaart te staan. In de gemeente vind je ook een museum dat hieraan is toegewijd namelijk het Museum van het Belgisch Trekpaard. En er staat ook een standbeeld van het dier in Tollembeek. Galmaarden is ook gekend voor de watermolens langs de Mark, het mijnwerkersverleden, de Pauwelviering en de kaatssport. Ook wandelen is een leuke bezigheid in het stiltegebied Dender-Mark.

Gooik

De Cam
De Cam

Nog een gemeente dat deel uitmaakt van het Pajottenland is Gooik. De naam komt van Gaugiaco uit 877 en heeft een Keltische of Romeinse oorsprong.
Gooik wordt ook wel de parel van het Pajottenland genoemd. Het bestaat uit de 4 deelgemeenten Kester, Strijland, Oetingen en Leerbeek. Onder de lokale bevolking is De Cam heel bekend. Het is het gemeenschapscentrum van de gemeente. Je vind er het muziekinstrumentenmuseum en de geuzestekerij De Cam. Gooik heeft ook een prachtige landschap. Langs de Woestijnkapel of de vergezichten en de natuur rond de Kesterheide is een wandeling aangeraden. Voor de muziekliefhebbers is er begin juli het volksmuziekfestival Gooikoorts. Op 15 augustus is er de pareltjesworp en de oogstfeesten.

Herne

Sint-Waltrudismolen
Sint-Waltrudismolen

Herne is een gemeente met 6500 inwoners die bestaat uit 4 dorpskernen. Herne is de hoofdgemeente. Herfelingen, Sint-Pieters-Kapelle en Kokejane zijn deelgemeenten waarvan Kokejane een gehucht is van Herne met een eigen parochie. Enkele blikvangers in Herne zijn de watermolens langs de Mark en de typische vierkantshoeves. Het Kartuizerklooster is een bekend gebouw in de gemeente dat dateert uit de 14e eeuw. Het is tevens ook het oudste kartuizerklooster in de Nederlanden. In Herne werd ook de eerste Nederlandstalige bijbel geschreven. De kruisweg van de bekende kunstenaar Constantin Meunier hangt in de dorpskerk van Sint-Pieters-Kapelle. Ieder jaar wordt er in Herne op Pinkstermaandag één van de grootste jaarmarkten van het Pajottenland gehouden.

Lennik

Kasteel van Gaasbeek
Kasteel van Gaasbeek

Lennik is een gemeente met bijna 9000 inwoners die bestaat uit de deelgemeenten Gaasbeek, Sint-Martens-Lennik en Sint-Kwintens-Lennik. Eizeringen, een dorp in Sint-Kwintens-Lennik, omvat de verschillende gehuchten Tuitenberg, Hunsel en Nelleken. Voor velen is Lennik gekend voor het kasteel van Gaasbeek. Het is een feodale burcht uit de 13e eeuw met vele kunstschatten uit de 16e en 17e eeuw en een 42 hectare groot kasteelpark. Andere blikvangers in de gemeente zijn het domein Groenenberg en de zaterdagse boerenmarkt. Op het marktplein van Lennik staat het standbeeld van een trekpaard genaamd ‘Prins, de trots van Brabant’. En wist je dat het Lennikenaar De Gronckel was die de naam Pajottenland uitvond?

Pepingen

Kasteelpark Ter Rijst
Kasteelpark Ter Rijst

Pepingen is een gemeente met 4500 inwoners die bestaat uit enkele deelgemeenten namelijk Beert, Bellingen, Bogaarden, Elingen en Heikruis. De gemeente telt ook enkele kleine gehuchten Beringen en Kestergat. Pepingen is de ideale plek voor een rustgevende wandeling door het mooie kasteelpark Ter Rijst in Heikruis of in het prachtige landschap. Kenmerkend aan de gemeente zijn het riviertje Zuunbeek, de vierkantshoeves, de kleine dorpen, kerken en kappelletjes.

Roosdaal

Hertboommolen
Hertboommolen

Roosdaal is een gemeente met 10700 inwoners. Het heeft zijn naam te denken aan het veld waar de eerste drie deelgemeenten aan elkaar grenzen. Roosdaal bestaat uit de deelgemeenten Pamel, Strijtem, Borchtlombeek en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Die laatste kreeg de naam ‘mooiste dorp’ van Vlaams Brabant. In Roosdaal vind je de bekende Hertboommolen oftewel de Zepposmolen en in de kerk is er een wereldberoemde houten retabel. Roosdaal is ook gekend voor de aardbeien- en frambozenteelt. Vandaar dat je er ook het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit vind. Het Koetshuis is het cultuurcentrum van de gemeente. Daar kan je terecht voor allerlei culturele activiteiten.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *